single-image

Vilken tur att vägmarkeringar finns

Om du någon gång kört på en grusväg och mött en annan bil kanske du vet hur svårt det är att bedöma bredden på vägen. Det känns plötsligt som om du kommer att krocka, eller åtminstone dra i backspegeln i den andra bilen. Du saktar snabbt in och kör ut i vägkanten, för att vara helt säker. Även om du inte hade behövt det. För vägen du precis kör på är exakt lika bred som den asfalterade vägen med mittlinje som du körde på nyss.

Det är också därför som det finns vägmarkeringar som gör att du får information och kan känna dig trygg när du kör på vägarna. Genom att det finns en mittlinje vet du precis hur du får plats och att du inte kommer att krocka med mötande bil. Men det är också ett sätt du får mycket information på. För om du är kunnig så kan du få en fingervisning om vilken hastighet det är på vägengenom att titta på strecken. Och det finns även en hel del andra märken att se.

Siffror och tecken

När det står trettio med siffror och en ring runt på vägen så är det lätt att förstå att det är hastighetsbegränsningen. Med andra ord den högsta hastighet som du får framföra ett fordon i. Men det är bara en av alla markeringar som du kan hitta på vägen. Trots att det även finns skyltar som förtydligar. Genom att använda både skyltar och vägmarkeringar blir det svårare att missa den information som ges, och olyckor kan lättare undvikas.

Har du glömt vad allt betydde? Kanske är det länge sedan du tog körkortet? Då är det lätt att ta reda på det genom att söka på vägmarkeringar på internet. Där kan du se vad som finns och vad de betyder. En hel värld som öppnar sig.

Leave a Comment

Your email address will not be published.