Spröjsade, sidohängda fönster som förr i tiden

24 maj 2021 william eriksson

Om du väl har vant dig vid spröjsade fönster, så kommer alla andra fönster se lite nakna och tomma ut. Med rätt spröjs får du inte bara ett fönster, du får en känsla. Det kan vara känslan av gamla filmer med någon av Astrid Lindgrens figurer. Eller så kanske det påminner dig om din farmors och farfars gård på landet, som ni alltid åkte till under sommarledigheten. Spröjs är ett klassiskt sätt att smycka fönster på, som fortfarande är på modet.

Det fantastiska med spröjs på fönster och dörrar är att det passar på i stort sett alla typer av hus. Inte bara de mer klassiska, utan även de ultramoderna. Men innan du väljer att sätta spröjs på dina glaspartier så kan du prova att göra en ritning där du har spröjsen inritade. Då får du en bild av hur det kommer se ut, och även vilken typ av spröjs som du ska välja. För det finns ett flertal olika sorter att välja bland.  

 

 

Invändiga, fasta eller avtagbara

När du har valt vilken typ av spröjs du ska ha så finns det ytterligare ett par val kvar att göra. Först och främst ska du välja ifall du vill ha spröjs som sitter fast eller om du ska ha spröjs som är avtagbara. Det finns även möjlighet att välja en modell som finns inuti fönstret. Med spröjs inuti fönstren försvinner möjligheten att ändra färg eller att rengöra dem. Men i gengäld så behöver du inte heller göra det, eftersom de inte kan smutsas ner.

Spröjs på utsidan av sidohängda fönster behöver däremot rengöras då och då, och då kan det vara enklast att ha avtagbara. På det viset kan du enkelt putsa hela fönstren utan att kämpa med alla vinklar. Det är även enklare att måla om avtagbara spröjs, om det behovet uppstår.  

Fler nyheter