Speedcube, en modifierad variant av Rubiks kub

27 augusti 2020 Cecilia Olsson

En Rubiks kub är ett trevligt sätt att utmana sig själv när man vill stimulera sin hjärna. Man kan även ta det ännu längre och börja träna för att tävla. När man deltar i en kubtävling så använder man sig av en så kallad speedcube. Man kan säga ett det är en modifierad variant av den klassiska Rubiks kuben.

Vad är det som gör speedcuben så snabb?

En speedcube har rundade hörn som gör att man kan gena i vridningarna. På en klassisk kub så så måste man fullfölja en vridning helt och hållet innan man kan börja på nästa, på en speedcube så kan man påbörja en vridning innan man är klar med vridningen innan tack vare de rundade hörnen.

Man behöver helt enkelt inte vara lika precis i sina vridningar vilket gör att man kan lösa kuben snabbare. Ytterligare en skillnad som gör speedcuben lättare och smidigare att använda är att skruvarna på den inte är lika hårt åtdragna som på den klassiska kuben vilket gör vridningarna mjukare och snabbare. Man kan även dra åt eller lossa på skruvarna på en speedcube för att få den precis som man själv föredrar. 

Hur vet man hur hårt man ska skruva?

Skruvar man för hårt blir kuben trög och skruvar man för löst så riskerar man att den ”poppar”, vilket innebär att bitarna lossnar från kuben. Har kuben poppat så är det bara att sätta tillbaka bitarna, men det kan vara bra att skruva åt den lite hårdare. Det vanligaste är att det sitter en skruv på mitten av varje sida på kuben som möjliggör justeringen. För att hitta den perfekta balansen mellan hårt och löst så kan man skruva ett eller ett halvt varv på varje skruv och sedan testa kuben. Det är viktigt att man skruvar lika mycket på varje skruv. 

Är man intresserad av speedcubing så hittar man en brett utbud hos Mastercubestore.se.

Fler nyheter