single-image

Så startade bloggen

Ur ett historiskt skribentperspektiv är begreppet ”blogg” och att ”blogga” relativt nytt, även om orden har använts väl under 2000-talet och därmed etablerats och kanske också slitits ut väldigt fort. Bloggar har haft en explosionsartad utveckling. Uppgifter föreslår att ordet ”blogg” först såg dagens ljus av författaren Peter Merholz  år 1999. Från början sägs det vara en förkortning av ordet ”weblog”, och är som du förstås känner till en slags elektronisk dagbok eller loggbok som publiceras på internet. I Sverige erkände Svenska Akademiens officiellt ordet ”blogg” år 2006 då det fick plats i dess ordlista, även om begreppet förekommit även tidigare.

 

Bloggen peakade 2007

Det blev snabbt otroligt populärt att skapa och skriva bloggar. Både bland företag, privatpersoner och offentliga personer som kändisar. Indexeringstjänsten Technocrati är en söktjänst som mäter antalet skapade bloggar, och det kan man göra sedan 2003. År 2007 flög bloggskapadet i höjden då inte mindre än 120 000 olika bloggar skapades i världen varje dag. Ja, du läste rätt. Det var så många nya bloggar som kommit ut varje dag under år 2007. Det är ofantligt många bloggar och ännu mer ofantligt mycket text. I princip vem som helst som är läs- och skrivkunnig och äger en dator kan bli bloggare eller bloggerska.

 

 

Varierat innehåll

Ja, vem som helst kan skapa en blogg. Det är en annan sak att få folk att läsa bloggen och att behålla intresset över tid. Många har försökt, många har misslyckats men ett par har faktiskt lockat läsare både på kort och lång sikt. Det är svårt att säga vad en blogg ska innehålla. En del specialiserar sig på ett ämne, andra skriver om allt möjligt. För att se ett exempel på hur en blogg kan se ut kan du besöka webmar.se. Men det finns naturligtvis nästan lika många sätt att skriva blogg på som det finns människor som bloggar.

 

You may like