Rätt klädd för varje tillfälle

26 augusti 2019 Matilda Olsson
Rätt klädd för varje tillfälle

Det här med att klä sig rätt för varje tillfälle är inte alltid så enkelt. Särskilt i jobbsammanhang kan det vara svårt, om man nu inte har turen att ha ett jobb där man bär uniform, och därmed slipper fundera på vad man ska ta på sig på morgonen. För andra yrken kan det vara svårare, särskilt om man är ny på jobbet. Om man till exempel ska söka sig till ett nytt jobb där man är osäker på om det råder några särskilda regler för vilka kläder man ska ha är det en god idé att höra av sig till arbetsgivaren innan och kolla upp detta. Många kontorsarbeten kräver att man bär skjorta eller kostym och shorts brukar vara ett big no no.

Att få en inbjudan till en tillställning kan också ge en hel del funderingar om vad man ska ha på sig. Det första man bör göra då är att tänka på vem som har bjudit in. Om det är en kompis som ska ha födelsedagsfest exempelvis kan det räcka gott och väl med att man har ett par vanliga chinos herr på sig, såvida det inte är en maskerad förstås.

Vid de tillfällen då man blir bjuden på en finare tillställning, som en bal eller ett bröllop, så brukar det ofta vara angivet vad man ska ha på sig. Skulle det inte stå något om vilken dresscode det är som gäller hör det till att man tolkar det som att man ska bära frack.

Några andra vanliga klädkoder är mörk kostym, kavaj, smoking eller högtidsdräkt, ibland även kallad white tie. Se till att alltid göra noggrann research innan du köper något nytt till en tillställning. För kostymer eller kavajer är det vanligtvis säkrast att välja svart eller möjligtvis mörkblå för att klädseln ska passa in så bra som möjligt.

Fler nyheter