Med led växtbelysning behöver man inte oroa sig för elräkningen

28 december 2021 jonas olsson

editorial

I Sverige är sommaren fantastisk med massor av ljus. Under vinterhalvåret har vi dock inte många soltimmar och i vissa delar av landet visar sig solen inte alls. Men genom att använda sig av växtbelysning kan man förlänga odlingssäsongen, övervintra plantor och så fröer när det fortfarande ligger snö på trädgårdslandet utanför.

Men för att inte elräkningen ska rusa iväg är det viktigt att man väljer växtbelysning med led, ledlampor kan man ha tända större delen av dagen utan att det påverkar elräkningen. Dessutom är växtbelysning med led är också mer hållbar eftersom lamporna inte behöver bytas ut lika ofta som andra lampor. Inte sällan kan man ha led växtbelysning i flera år utan att behöva byta lampan. En annan sak som är bra med led växtbelysning är att lamporna inte blir varma och därför inte heller riskerar att bränna bladen på plantorna eller torka ut jorden. 

 

image

 

Det är viktigt att man välja rätt styrka på ledlampan

Led växtbelysning innehåller både blått, rött och gulgrönt ljus, precis som de flesta plantor och växter vill ha det. Själva belysningsarmaturen kan se ut på många olika sätt och vara rund, kvadratisk, med mera. Men det är viktigt att tänka på att när man väljer ledlampa till sin växtbelysningsarmatur ska styrkan anpassas efter hur stor yta man ska lysa upp. 

Om växtbelysningen ska användas för att övervintra växter får ledlampan inte vara så stark att den lurar växterna att tro att det är sommar och stressar dem. Vid övervintring av växter brukar det räcka med en hälften så stark ledlampa som vid uppdrivning av plantor. Växtbelysning led hittar man ofta i odlingsbutiker men man kan också handla på nätet. Där är priserna ofta lite lägre och utbudet större, vilket gör det enklare att hitta en växtbelysning som passar det behov som man har. 

Läs fler artiklar på våra andra sajter:

https://techbloggar.se/

https://techbloggaren.se/

https://technewz.se/

https://all-teknik.se/

https://bostadens-it.se/

https://dator-bloggen.se/

https://datorbloggen.se/

https://elektronikbloggen.se/

https://hemmets-it.se/

https://it-familjen.se/

https://pc-bloggen.se/

https://svenska-itbloggen.se/

Fler nyheter