Ljudet av värme och det enkla livet

13 februari 2020 Mikael Barani
Ljudet av värme och det enkla livet

Nu har årets vinter inte varit särskilt kall, men det är säkert ändå många som har längtat till varmare breddgrader. Att åka iväg och lämna vintern bakom sig är lite som att dricka en stor kopp kaffe när man är ute på tur – en riktigt stor kopp. En resa med sol och bad piggar upp och skänker oss ny energi till det liv som väntar hemmavid.

För många av oss är Hawaii ett riktigt drömresmål. Denna ögrupp mitt ute i Stilla havet har ett romantiskt skimmer omkring sig som flera av oss önskar att få uppleva någon gång i livet. Dessutom finns det lite av en extra nivå av spänning att trampa omkring på någon av öarna eftersom området är högst vulkaniskt.

På tal om en kopp kaffe – visste du förresten att hawaiinskt kaffe anses vara ett av världens bästa? Det så kallade Kona-kaffet som växer på bergen Hualalai samt Mauna Loa sägs vara helt fantastiskt. Väl värt att dricka och köpa hem om man är i krokarna, med andra ord.

Den traditionella hawaiianska musiken bär också på den enkelhet som livet på ön representerar för många av oss. Det fyrsträngade instrumentet ukulele och den musik som kan skapas med detta har ett minimalistisk och lättsamt sound över sig. Det är en sorts kombination av lätta dagar på stranden och något lite bitterljuvt som hörs i musiken.
Lyssna bara på legendaren Israel Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole för att höra ett utmärkt smakprov på detta. Eller varför inte Pearl Jams sångare Eddie Vedder och hans skiva ”Ukulele songs”.

Med allt detta sagt så är ukulelen inte ett enkelt instrument att bemästra. Det tar ett tag att komma in i hur instrumentet är stämt, speciellt om du är van vid att spela gitarr. Men belöningen kommer i dess lättillgänglighet och enkelhet att alltid kunna ta med sig och spela på.

Fler nyheter