Invaliditetsintyget bekräftar skadans allvarlighet

27 juli 2021 william eriksson

Ett bra jobb och en lovande karriär kan lätt ryckas från en med kort varsel. Fråga bara Oskar Rönningberg. Den före detta fotbollstalangen i Helsingborgs IF fick lägga ned sin spelarkarriär blott 22 år gammal. Anledningen? Två svåra knäskador som gjorde honom invalidiserad. Rönningberg fick rådet från läkaren att sluta med kontaktidrott, eftersom riskerna var för stora för att dra på sig skador som skulle påverka honom än mer. 

Sagt och gjort. Rönningberg gick från att vara lovande fotbollstalang till en invalidiserad före detta fotbollsspelare. Man skulle kunna tro att spelaren borde ha rätt till någon slags ekonomisk kompensation för detta. Genom att tvingas lägga ned karriären gick han rimligtvis miste om stora inkomster. Det är som bekant ganska bra betalt att spela fotboll.  

Men Rönningberg är ett skolboksexempel på varför man inte ska dra ut på att teckna en försäkring. Han var nämligen för sent ute, och fick ingen ersättning alls. Det fick däremot HIF, som likt alla professionella klubbar, har sina spelare försäkrade med anledning av oväntade bortfall. 

 

 

Alla kan bli invalider

Någon ersättning hade det dock inte blivit om inte en läkare hade kunnat utfärda ett invaliditetsintyg. Ett slags dokument som bekräftade för försäkringsbolaget att Rönningberg inte kunde fortsätta vara anställd som fotbollsspelare i HIF. Eller åtminstone inte utföra sitt jobb som det. Invaliditetsintyg kan enbart skrivas av en legitimerad läkare efter att patienten undersökts noggrant. 

Från försäkringsbolagets sida är det förståeligt att de kräver att klubben eller spelaren som ansöker om ersättning kan visa upp ett sådant intyg. Det går inte bara att lita på kundens ord. Inte när det handlar om så stora pengar. Du vet aldrig när olyckan kan drabba dig. Du behöver inte vara professionell fotbollsspelare för att en skada eller sjukdom ska sabba hela din karriär. Det krävs inte mycket för att bli invalid.

Fler nyheter