Högkvalitativ truckutbildning i Växjö

21 januari 2021 patrick pettersson

På många arbetsplatser används dagligen olika slags truckar i arbetet. Det kan tyckas enkelt att köra en truck men det krävs faktiskt ett särskilt truckkort för att få ratta fordonet. Ett truckkort finns i fyra olika klasser från A till D och gäller alla för olika typer av truckar. 

De flesta som går en truckutbildning i Växjö tar ett kombinerat A- och B-truckkort. Kortet ger behörighet till att få köra de mindre och lite vanligare truckarna. Vill man ha ett truckkort för de större varianterna som exempelvis hjullastare och olika containertruckar är det C- och D-kortet som gäller. 

Ett truckkort gäller livet ut men vissa företag vill att man ungefär vart femte år går en truckutbildning för att förnya sina kunskaper. Detta för att upprätthålla säkerheten på arbetsplatsen så att man inte har glömt vissa kunskaper. 

 

 

Teori och praktik för att motverka arbetsplatsolyckor

Egentligen får man köra truck utan truckkort, men en arbetsgivare ansvarar också för arbetsmiljö och att den är säker. Detta innebär att de även måste se till att de anställda har de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs för att köra en truck säkert. Att låta sina anställda gå en truckutbildning i Växjö är därför ett praktiskt och prisvärt sätt att motarbeta arbetsplatsolyckor på.

För att få ta truckkort och kunna gå en utbildning måste man vara sexton år. Men ska man köra trucken även på vanliga vägar måste man ha ett traktorkörkort eller ett vanligt körkort. Ofta kan man få en anpassad truckutbildning. 

Ibland har man redan kört mycket truck och då kan det räcka med endast en uppkörning och att man skriver teoridelen. I de fall då man man inte har någon erfarenhet behövs det självfallet en mer omfattande utbildning. Men att ta ett truckkort går ändå förhållandevis snabbt och brukar oftast inte ta längre tid än två dagar.

Fler nyheter