Fördelar med värmepump i Stockholm

31 maj 2021 jonas olsson

Med en värmepump behöver man inte oroa sig för skyhöga energikostnader, eller snåla med värmen. Visst kostar det en hel del att investera i en värmepump men det betalar sig alltid i längden. Hur snabbt man har igen pengarna beror på hur mycket värme och varmvatten man gör av med. Men en värmepump höjer också värdet på fastigheten och gör den mer attraktiv på fastighetsmarknaden.

En värmepump räknas som en miljövänlig och förnyelsebar energikälla, eftersom den tar tillvara på den solenergi som lagrats i luften, marken och vattnet, runt omkring fastigheten.

Är man intresserad av att sätta in en värmepump Stockholm ska man vända sig till ett företag som har ett lite bredare utbud. Då gör de först en grundlig utredning och undersöker miljön nära fastigheten, för att bedöma vilken värmepump som passar bäst. Inte sällan får man mer än ett förslag. Då får man jämföra för- och nackdelar mellan pumparna som effektivitet, pris och installationskostnad, för att kunna komma fram till ett klokt beslut som kanske även passar plånboken.

 

 

Olika slags värmepumpar

Länge ansågs bergvärmepumpen vara den mest tillförlitliga värmepumpen, eftersom den inte påverkas av årstiderna och låga temperaturer. Men tekniken har gått framåt och numera klarar även luftvattenvärmepumpen av att leverera värme när det är riktigt kallt. Även luftluftvärmepumpen har blivit effektivare, men ska man investera i en sådan pump ska man försäkra sig om att den är anpassad efter nordiskt klimat.

För att få igen pengarna för värmepumpen snabbare rekommenderas man även att göra vissa energibesparande åtgärder. Det kan exempelvis vara att montera snålspolande munstycken på kranar och duschslang, eller att tilläggsisolera. 

Att slösa med energi är inte bra, även om en värmepump räknas som en förnyelsebar energikälla. Lyckas man minska sin energikonsumtion kan det också innebära att man klarar sig med en värmepump som är lite mindre och billigare.

Fler nyheter