single-image

Nyckeln till ditt hjärta och allt du äger

Den är ofta ganska liten och oansenlig, nyckeln. Alla har letat efter den, i handväskan, i bilen eller jackfickan. I de allra flesta fall dyker den upp efter en stund och vi kan pusta ut. Det är oerhört retligt och kan förstöra hela dagen om den kommer bort. Att inte kunna slänga sig på cykeln, eller låsa skåpet på gymmet som planerat, eller att få besvär med att komma in på jobbet. Trots alla digitala hjälpmedel som elektroniska lås, så är det oftast fråga om en liten metallpryl som vi måste hålla reda på. Skulle den komma bort så kan du höra av dig till en låssmed för att få hjälp.

 

En evig symbol?

Det finns ett romantiskt skimmer kring nycklar. Flickor förväntas skriva dagbok, gärna med ett litet hänglås och en väldigt liten och söt nyckel till. Frågan är hur säkra sådana lås är egentligen? Och frågan är hur länge till vi kommer att använda begreppet nyckel, med tanke på alla nya typer av låsanordningar som finns och som är under utveckling. I framtiden räcker det kanske med ett fingeravtryck eller en kamera som avläser din iris? Sannolikt kommer ordet att leva kvar som en viktig symbol för det skydd den representerar. Kommer låssmederna också att fortsättningsvis behövas?

 

 

Ett skydd för allt som är viktigt

Att låsa sitt hjärta och sina känslor eller se till att ytterdörren till hemmet är säkrad. De är behov som människan alltid kommer att ha. Vad vi kallar själva anordningen är av mindre betydelse. Än så länge så har ordet nyckel en praktisk betydelse i alla fall. Hur många har du på din knippa? Vilka knep använder du för att inte tappa bort nycklarna? Fasta rutiner är ett återkommande tips för att undvika låssmeden. Och att leta fram din nyckel innan du går ut och inte tvärtom.

You may like