Marknadsundersökningar gör att du lär känna dina kunder

18 mars 2022 patrick pettersson

editorial

Att “kunden alltid har rätt” kan betyda många saker. Ofta används det när en kund vill lämna tillbaka en vara men egentligen betyder det så mycket mer. Det spelar ingen roll om du säljer en vara eller en tjänst. Om du inte förstår vad kunden vill ha kommer du inte att kunna sälja något. Därför är det viktigt att du lyssnar på de kunder du har och de som du skulle vilja nå.

Vad kunden vill ha och tycker är rätt är det som du kommer att kunna sälja. Även om du själv tror på en idé så räcker inte det särskilt långt om ingen annan är intresserad. Därför lönar det sig alltid att undersöka om det finns behov av en idé eller vara innan du satsar på den. Det är då du ska ta hjälp av företag som arbetar med Marknadsundersökningar för att slippa göra en felsatsning.

 

undersökningar

 

Det finns olika sätt att göra marknadsundersökningar för att förstå kunden

När du tar kontakt med företaget som arbetar med marknadsundersökningar kommer ni att prata igenom olika sätt att ta reda på vad kunder tycker och vill ha. Du får tillfälle att presentera din produkt och det sätt som du vill nå dina kunder på. I vissa sammanhang är en på-stan-intervju ett spontant och bra sätt att mäta intresse medan det vid andra tillfällen kan vara mer effektivt med postala enkäter eller telefonintervjuer.

Vilken typ av marknadsundersökning du väljer är alltså beroende av hur din produkt eller tjänst ska användas och hur mycket eftertanke det behövs för att svara. Webbenkäter, fokusgrupper och panelundersökningar ger mer utrymme för diskussion. Svaren kan bli mer avvägda än vid en på-stan-intervju där den som får frågor blir överrumplad. Företaget som arbetar med marknadsundersökningar har erfarenhet av alla metoder och kan rekommendera dig den som passar din verksamhet bäst.

Fler nyheter