En andra chans är senaste modet

05 september 2019 jonas olsson
En andra chans är senaste modet

Att handla kläder på second hand är positivt i flera bemärkelser. Det är bra för miljön, för plånboken, och för den stilmedvetna konsumenten. I dagens snabba samhälle byter vi garderob nästan lika ofta som vi byter underkläder och många guldkorn riskerar att försvinna bort i hetsen. I en second hand-butik kan man däremot alltid fynda gårdagens mode. Mode kommer och går det är just i en second hand butik man hittar plagg från olika årtal och i alla möjliga olika stilar. Dessa butiker finns att hitta överallt i vårt avlånga land. Vill man shoppa second hand i Stockholm finns t.ex. Judits Second Hand på Hornsgatan.

 

 

Alla är vinnare

 

Att handla på second hand är att hjälpa andra. Det finns de som inte alltid har råd att köpa nya kläder. Det finns även de butiker som stöttar olika välgörenhetsorganisationer där vinsten skänks till behövande. Även de som lämnar in sina gamla eller oanvända kläder kan tjäna på det då vissa butiker ger en del av försäljningspriset tillbaka till inlämnaren. Om plagg inte blir sålda skänks de vanligen till välgörenhet. I slutändan finns det alltså nästan alltid någon som har nytta av kläderna och som blir glad för det som inte längre skänker glädje åt andra.

 

Second hand för en grönare, skönare planet

 

Det är ingen nyhet att vi idag lever i ett konsumtionssamhälle där de flesta kan känna ett behov av att köpa någonting fastän de egentligen inte behöver det. I samma takt som vi konsumerar, går produktion på högvarv runt om i världen och en tröja som är gjord i Asien hittar sitt hem i kanske just din garderob. Konsumtion är en stor miljöbov av flera olika anledningar. Därför är det viktigt att tänka efter och att göra kloka, miljömedvetna beslut. Att handla second hand är att shoppa smart.

Fler nyheter