Det nära äventyret

19 juli 2020 Mikael Barani

De positiva nyheterna angående avlöser varandra när det kommer till Covid-19 i Sverige. Äntligen tycks saker och ting vara på väg åt rätt håll. Både dödsfallen och antalet inlagda på intensivavdelningar runtom i landet sjunker. Det är bara att hoppas på att det inte kommer någon andra våg som ställer till det nu.

Det kommer också rapporter om hur svenskarna upptäcker både vandringsleder och farvatten inom landet. När allt fler semestrar hemma så blir det naturligtvis så att det blir tätare ute i skog och på sjö. Dock verkar många vara noviser på området och underskattar vad som krävs för en vandringstur i fjällen, eller en segeltur ute på sjön.
Kom därför ihåg att läsa på först och testa saker och ting i närområdet och under kontrollerade former. Annars kan det gå riktigt illa, i värsta fall.

Säkrare är det då att ta en tur på en Skåne buss och upptäcka en ny stad som man aldrig har besökt. Naturligtvis kan man passa på att ta en dagstur i skog och mark i samband med detta. På så sätt kan man tryggt ta sig ett litet äventyr i obekanta områden utan att hjälpen är särskilt långt bort.
Man ska nämligen inte underskatta saker som hur värme påverkar kroppen och hur snabbt det går att bli uttorkad om man inte är redo för högsommarhettan.

Steg för steg kan man sedan bygga upp sin tålighet och kunskapsbank. För äventyren finns inte bara i det norrländska fjällen, utan alldeles runt knuten i våra hemområden. Många av oss tror kanske att vi måste färdas i timmar för att hitta en utmaning. Det kan som sagt oftast räcka med att ta en busstur till grannkommunen för att upptäcka nya vidder.

Sådant kan sedan fungera som inspiration till de mer fjärran äventyren som kräver transport, logistik och – framför allt – kunskap och erfarenhet.

Fler nyheter