single-image

De livsviktiga mineralerna

Att få i sig tillräcklig med mineraler i sin kost är mycket viktigt för en god hälsa. Det gäller både den fysiska hälsan men också den psykiska hälsan påverkas av mineralerna i kroppen. De är helt enkelt essentiella för att kroppen och hjärnan ska kunna fungera. Det finns en mängd viktiga mineraler att se till att få i sig som till exempel järn och magnesium. Antingen att man ser till att äta en varierad kost eller så går det även utmärkt att få i sig mineraler med hjälp av kosttillskott.

 

Mineraler i kosten

För en god muskelfunktion så behöver människan få i sig kalcium som finns bland annat i mjölkprodukter och magnesium som finns i gröna bladgrönsaker. Om man känner sig trött så kan man lida av brist på järn och magnesium. För att boosta ditt förråd av dessa ämnen så hittar du järn i nötkött men det finns även i växtriket. Spenat och pumpafrön innehåller mycket järn så det kan man prova om man helst inte äter kött. Många mineraler som man behöver få i sig finns i nötter och fröer som till exempel järn, selen och magnesium. 

Kombinera ingredienser rätt

För att uppnå bästa effekt av upptagningsförmågan av de olika ingredienserna så bör man ha koll på hur man kombinerar dem på rätt sätt. Till exempel om man vill höja sitt intag av järn så kan man se till att äta vitamin C samtidigt som järnet för det gör att kroppen lättare kan ta upp järnet. En bra kombination till frukost är en granola med olika nötter, järnrika pumpafrön och torkade aprikoser som har högt innehåll av vitamin C. Gör helst granolan själv så slipper du onödigt socker! En annan bra kombination är att äta D-vitamin tillsammans med kalcium och fosfor för vitaminet ser till att upptaget blir bra vilket gynnar ditt skelett och muskelfunktionen.